Kompresjonsstrømper uten effekt!?

Ny undersøkelse setter STORE spørsmålstegn ved nødvendigheten av kompresjonsstrømper.

Den undersøkelsen som jeg gir linken til her – eventuelt kopier denne linken og søk på den i ditt eget nettleserprogram: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61902-9/abstract

Denne viktige rapporten ble publisert i The Lancet i mars 2014.

Dette er den første store undersøkelse med sterke vitenskapelige kriterier som har undersøkt for både placeboeffekt og sammenliknet strømper med to forskjellige trykknivåer – 5 mmHG og 40 mmHG.

Resultatet viser oss kanskje den første virkelige undersøklesen som kan forandre vår kunnskap og tro på at kompresjonsstrømper har noen effekt på å forebygge dyp venetrombose. Hvis dette er tilfellet, har vi brukt millioner av kroner og endeløse arbeidstimer på å ta på og ta av kompresjonsstrømper morgen og kveld – ødelagt mange fingre og skapt håndplager hos mang en pleier i hjemmetjeneste og helsesktoren ellers.

Eks.: Den gamle damen som bodde ute på en øy uten veiforbindelse, og som hadde fått vedtak på kompresjonsstrømper. Det var 15 minutter til fergen, 20 minutter med fergen og 10 minutter opp til huset til damen. Da hjemmesykepleieren var ferdig med å ta på strømpen, skulle hun tilbake med fergen og bilen og gjøre andre oppgaver,. Kveldsvakten skulle så ut og ta strømpene av igjen…

Spennende ny kunnskap som det er vel verdt å følge utviklingen av!

Mitt råd er: Gi denne linken til den legen som ordinerer kompresjonsstrømper av gammel vane – sjekk at legen har lest artikkelen, så dere får en kvalifisert vurdering av om pasienten skal bruke kompresjonsstrømper eller ei.

PS! En liten kommune i Danmark rapporterte i 2014 at de brukte ca 150 timer pr uke på å ta på og av kompresjonsstrømper på beboere de reiste hjem til. Kanskje dette arbeidet er uten hensikt og uten medisinsk fundament?

 

© Forflytningsteknikk AS

Sist oppdatert 18.12.2015 kl. 14:20

Del denne siden med andre!

Share on Facebook